Wat is suppen?

Suppen is een watersport die nog het meest wegheeft van surfen, maar dan met een peddel. De betekenis van SUP is Stand Up Paddle of Stand Up Paddling. Ondanks de gelijkenissen met het surfen is het suppen wel degelijk een heel andere sport. Zo heb je in de eerste plaats geen wind nodig, omdat je een peddel tot je beschikking hebt om je mee voort te bewegen. Daarnaast is het bij deze sport niet de bedoeling om hoge golven te bedwingen. Het is een ontspannen bezigheid, die tegelijkertijd wel een totale workout voor je lichaam is.

Suppen werd ooit ‘surfen voor luilakken’ genoemd, maar dat is nu wel anders. Het is inmiddels uitgegroeid tot een van de populairste watersporten en de verwachting is dat het op niet al te lange termijn zelfs een Olympische sport wordt. Het enige wat je voor het suppen nodig hebt, is een supboard en een peddel. En die huur je gemakkelijk bij Suphuren.com!

Waar kun je suppen?

In Nederland zitten beginnende én fanatieke suppers helemaal goed. Ons land telt immers een grote hoeveelheid water en zelfs op zee kun je deze watersport beoefenen. Vanwege de golven is de zee wel een plek voor de meer geoefende suppers. Behoor je nog niet tot die categorie, of geef je simpelweg niet de voorkeur aan het suppen op zee? Dan heb je nog tal van meren, plassen, sloten en binnenwateren tot je beschikking. Wil je gaan suppen in een extra levendige omgeving? Kies dan voor een gracht. Dat levert je vaak wel wat bekijks op, dus doe dat vooral wanneer je met voldoende zelfvertrouwen op je supboard staat.

Het extra leuke aan Stand Up Paddling is dat je zo ook nog eens allerlei plekken letterlijk op een geheel andere manier bekijkt. Vanaf het water krijgt de schoonheid van een stad of een natuurgebied een heel andere dimensie. Suppen mag in principe overal, tenzij uitdrukkelijk wordt vermeld dat het verboden is. Controleer dat dus altijd goed voordat je te water gaat.

Hoe is suppen ontstaan?

Vraag je je af wat suppen precies is, dan is het ook interessant om wat van de achtergrond van deze watersport te weten. Deze lijkt namelijk pas vrij recent te zijn ontstaan, maar niets is minder waar. We moeten wel bijna 250 jaar terug in de geschiedenis dat het suppen voor de eerste keer werd beschreven. Dat gebeurde door niemand minder dan de Britse ontdekkingsreiziger James Cook, die aan het eind van de 18de eeuw Hawaii bereikte.

Daar had suppen een heel andere betekenis dan die we nu kennen. De lokale bewoners gebruikten hun supboard en peddel als vervoermiddel tussen de vele kleine eilandjes: een manier om hun dagelijkse taken uit te voeren. Het is onduidelijk of het ook James Cook was die het suppen in andere delen van de wereld introduceerde, maar een eeuw later werden in Groot-Brittannië de eerste foto’s genomen van Britse suppers.

Van eeuwenoud vervoermiddel tot één van ’s werelds populairste watersporten

Pas in de jaren ’40 van de vorige eeuw verkreeg de watersport wereldwijde bekendheid. Dit was vooral te verklaren door de levendige surfcultuur op het strand van Waikiki, in de Hawaiiaanse hoofdstad Honolulu. Daar gebruikten surfdocenten een supboard en een peddel om tijdens de les bij hun leerlingen te blijven. Reizigers en fotografen aldaar inspireerden liefhebbers van watersport wereldwijd om ook te gaan suppen. Zo groeide suppen van een eeuwenoud vervoermiddel over water uit tot een van de populairste hedendaagse watersporten.

Wat is suppen? Een activiteit voor zowel lichaam als geest

Stand Up Paddling is een geliefde sport, maar wist je dat de betekenis van suppen voor velen dieper gaat dan alleen een ontspannen bezigheid? De wetenschap heeft het al vele malen aangetoond: buiten zijn en op het water zijn helpt de mens ontspannen. In het dagelijks leven zit je veel te veel binnen, niet zelden urenlang in dezelfde houding achter een computer. Bewegen in de natuur helpt je met het verminderen van de stresslevels in je lichaam.

Tegelijkertijd geldt suppen als een volwaardige total body workout. Je kunt het vergelijken met yoga of pilates, waarbij je alle spieren in je lichaam activeert, zonder buiten adem te raken.

Voor wie is suppen geschikt?

Suppen behoort tot de sporten binnen de categorie ‘lage impact’. Dat betekent niet dat het suppen geen volwaardige workout is -integendeel zelfs-, maar dat dit een sport is waarbij maar weinig blessures voorkomen. Suppen is dus niet overmatig belastend. Dat betekent dat Stand Up Paddling geschikt is voor de meest uiteenlopende doelgroepen, van jong tot oud. Ook hoef je niet sportief aangelegd of getraind te zijn om hieraan te beginnen. Natuurlijk pikt de een het wel sneller op dan de ander, maar dat is bij iedere sport het geval.

Hoe gaat het in zijn werk?

Suppen is een watersport die de meeste mensen redelijk eenvoudig onder de knie krijgen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er bepaalde richtlijnen bestaan om hierin succesvol te zijn. Dat begint met  het beklimmen van je supboard. Dat doe je eerst op je knieën, zodat je de benodigde stabiliteit creëert. Daarna ga je overeind staan, met je voeten naast elkaar op schouderbreedte. Je knieën zijn licht gebogen en je heupen bevinden zich boven je hielen. Wanneer je supt, moet het blad van de peddel geheel onder water komen zonder dat je daarvoor hoeft te bukken.

Wat is suppen? De verschillen met surfen op een rijtje

Wie zich afvraagt wat suppen is, denkt vaak dat het bijna hetzelfde als surfen is. We noemden al even dat dat niet het geval is. Maar op welke punten onderscheiden de sporten zich van elkaar?

  • Suppen doe je met een supboard en niet met een surfboard. Een supboard is door zijn grotere luchtinhoud een stuk lichter dan een surfboard, ook zorgt dit voor meer stabiliteit.
  • Een supboard is dikker, langer en breder.
  • Om te kunnen surfen heb je wind nodig. Bij het suppen is dat niet het geval; je beweegt je namelijk voort met behulp van een peddel.
  • Bij surfen draait het om het bedwingen van de golven, suppen doe je juist op rustiger water.
  • Surfen doet een groter beroep op de mobiliteit van het lichaam; een surfer moet zijn of haar gewicht inzetten om een surfboard te ‘sturen’.

Wat moet je onthouden wanneer je gaat suppen?

Zoals we al zeiden, is suppen een laagdrempelige watersport die door een groot deel van de mensen probleemloos kan worden beoefend. Dat neemt niet weg dat het belangrijk blijft om in de eerste plaats het zwemmen goed onder de knie te hebben. Alleen wanneer je zwemkwaliteiten voldoende zijn, is het veilig om aan deze watersport te beginnen. Is het al een tijd geleden dat je hebt gezwommen? Draag dan een zwemvest tijdens het suppen. Bij Suphuren.com verstrekken we deze altijd gratis bij de huur van een supboard. Ook is het raadzaam om je supboard altijd aan je enkels vast te maken. Val je, dan raak je je board niet zomaar kwijt.

Een sup huren bij Suphuren.com

Wil jij, nu je weet wat suppen is en wat de betekenis van suppen is, aan de slag met deze watersport? Bij Suphuren.com ben je aan het juiste adres voor het huren van een sup pakket inclusief zwemvest. Onze locatie bevindt zich op een camping bij een waterrijk gebied. Zo bevind je je direct op een ideale plek om te water te gaan en benut je je dag optimaal.

Veelgestelde vragen

Zeker, iedereen kan het. Als je bij ons een sup huurt, dan leggen we altijd uit hoe het werkt en als je wilt dan lopen we mee naar de waterkant om je het water op te helpen.

Kleine kinderen kunnen gewoon samen met een volwassene op een board zitten. Als kinderen een zwemdiploma hebben, is er wat ons betreft geen belemmering om ze te laten suppen. Belangrijk is wel dat de kinderen voldoende kracht hebben om te kunnen peddelen.

Wij verhuren alleen sup boards uit het topsegment omdat wij ervan overtuigd zijn dat goed materiaal bijdraagt aan veiligheid en gemak. Daarnaast verstrekken wij bij de huur van iedere sup altijd een gratis zwemvest.

Wij vragen je om een geldig paspoort of ID mee te nemen. Hiervan maken we een kopie. Je vult een huurovereenkomst in en daarna kun je direct je sup(s) meenemen. Je hoeft bij ons geen borg te betalen.

Bij ons kun je direct het water op. Onze locatie bevindt zich op een watersportcamping die direct aan de Maas ligt. Recreatiegebied de Lithse Ham ligt op 5 minuten peddelen.

Als je bij Suphuren.com een sup huurt, mag je deze meenemen. Je bent niet verplicht om bij ons het water op te gaan. Als je de sup(s) meeneemt naar jouw favoriete plek, pakken wij de sup(s) voor je in. Je krijgt dan een draagzak, sup, peddel, pomp en zwemvest mee.

Er is ruim voldoende (gratis) parkeergelegenheid bij Suphuren.com.

Aangezien we ons bevinden op een watersport camping, zijn er mooie douches en toiletten aanwezig. Het gebruik van de toiletten is gratis. Om te douchen kun je een douchemunt kopen.

Zeker! In onze horeca (direct aan de jachthaven) kun je lekker eten tegen redelijke prijzen.

Ja, voor 5 euro per stuk per dag.

Neem contact met ons op via info@suphuren.com voor meer informatie.