Waar mag je suppen?

Suppen is een watersport die in Polynesië al eeuwen geleden werd beoefend, maar in de rest van de wereld pas gedurende de laatste tientallen jaren bekendheid kreeg. Ook in Nederland wordt er steeds meer aan suppen oftewel Stand Up Paddling gedaan. Deze low-intensity sport brengt je welkome ontspanning, terwijl je tegelijkertijd al je spieren gebruikt. Suppen is leuk om alleen of in gezelschap te doen en kan op tal van verschillende plekken. Maar waar in Nederland kun en mag je suppen? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Suppen in Nederland: volop mogelijkheden

Suppen in Nederland? Als liefhebber van deze watersport zit je in ons kleine kikkerlandje helemaal goed! Nederland is een land met een groot oppervlak aan water. Bovendien beschikken we over allerlei verschillende soorten wateren: de zee, meren, plassen, rivieren en zelfs grachten. Zo kun je, als je dat wilt, elke keer weer in een andere omgeving gaan suppen. Zowel beginnende als door de wol geverfde suppers zitten in ons land helemaal goed.

Vanwege de golven is de zee wel een plek voor de meer geoefende suppers. Behoor je nog niet tot die categorie, of geef je simpelweg niet de voorkeur aan het suppen op zee? Dan heb je nog tal van meren, plassen, sloten en binnenwateren tot je beschikking. Wil je gaan suppen in een extra levendige omgeving? Kies dan voor een gracht. Dat levert je vaak wel wat bekijks op, dus doe dat vooral wanneer je met voldoende zelfvertrouwen op je supboard staat.

Mag je overal suppen?

Suppen mag in principe overal, tenzij uitdrukkelijk wordt vermeld dat het verboden is. Controleer dat dus altijd goed voordat je te water gaat, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Wanneer suppen verboden is, staat dit op borden op de betreffende plek aangegeven. In verreweg de meeste gevallen is het suppen op die plekken niet toegestaan met het oog op je eigen veiligheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om een plek waar veel schepen varen, of waar een stroming staat die potentieel gevaar kan opleveren.

Suppen mag ook in Nationale Parken

In tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht, is suppen in Nederland zelfs in de Nationale Parken toegestaan. Tot de meest geliefde parken onder suppers behoren onder andere De Weerribben bij Giethoorn en Alde Feanen in Friesland.

Met je sup op het water van de sloot oefenen

Ben je een nieuwe beoefenaar van deze watersport? Slootjes en andere kleine watertjes zijn dan de ideale plekken voor jou. Je hebt er namelijk maar heel beperkt ‘last’ van externe invloeden zoals voorbij varende bootjes of sterke windvlagen. Vergelijk het maar eens met het suppen op een rivier of zelfs op de zee, waar je wat wind betreft af en toe de volle lading krijgt. Bovendien oefen je zo vaak in enkele van de mooiste natuurgebieden. Dat betekent niet alleen genieten van de activiteit zelf, maar ook van de omgeving.

Suppen op meren en plassen

Het grootste deel van de mensen kiest ervoor om met zijn sup het water van een meer of plas te bevaren. Je hebt dan de beschikking over een groot wateroppervlak waar je voldoende ruimte voor jezelf hebt. In sommige gebieden, waaronder delen van de populaire Loosdrechtse plassen, mag gemotoriseerd waterverkeer niet komen.

Ook is het water van een plas of een meer een stuk rustiger dan de zee. Met stromingen of getijden hoef je eveneens geen rekening te houden. Doorgaans staat er in de ochtenden de minste hoeveelheid wind. Des te groter de plas, des te meer rekening je natuurlijk wel dient te houden met een sterkere windkracht.

Rivieren en kanalen: mag je daar overal suppen?

Suppen in Nederland mag vrijwel overal, dus ook in rivieren en kanalen. Wel gelden daar, net als op een waterplas, voorrangsregels waaraan je je dient te houden. Een sup oftewel stand up paddle board wordt geclassificeerd als een klein vaartuig. Dat betekent dat je niet in de weg mag varen van vaartuigen die 15 meter of langer zijn. Ook aan zeilboten moet je voorrang geven. Je doet er goed aan om jezelf als supper niet te midden van al dit verkeer te begeven; zo voorkom je dat iedereen onnodig moet manoeuvreren. Dat draagt in belangrijke mate bij aan de veiligheid van eenieder op het water.

Suppen op zee

De grootste uitdaging is natuurlijk suppen op zee, de plek waar deze watersport oorspronkelijk ooit begon. Suppen op zee is zonder enige twijfel voor de ervaren suppers die al vele uren op een paddle board hebben gemaakt en over uitstekende zwemkwaliteiten beschikken. Het spannende van de zee en eigenlijk ieder open water is dat het onvoorspelbaar is. Getijden en stromingen, maar ook weersfactoren hebben invloed op hoe het water zich gedraagt. Des te sterker de wind, des te hoger de golven zijn. Suppen op zee mag net als op de overige wateren vrijwel overal in Nederland, tenzij uitdrukkelijk wordt aangegeven dat dit verboden is.

Veiligheidsmaatregelen bij het suppen op zee

Wil je gaan suppen op zee, dan is het -ook als je een doorgewinterde supper bent- van belang om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo ga je in de eerste plaats liever niet alleen. Daarnaast zorg je ervoor dat je een zwemvest draagt en in een waterdichte zak je basics bij je hebt. Suppen op zee kun je het beste alleen doen wanneer het weer rustig is. Meestal is dit in de ochtenduren. In de middag trekt de wind doorgaans aan en ontstaan er meer golven. Zelfs wanneer je onder rustige condities start, moet je er rekening mee houden dat het weer op zee snel kan omslaan. Reageer dus direct op dat soort veranderingen.

Suppen in de grachten van een stad

Wist je dat ook de grachten van onze Nederlandse steden prima als sup water kunnen dienen? Vooral Amsterdam en Utrecht zijn geliefd. In Utrecht is vooral de route van de Kromme Rijn naar de Oudegracht razend populair. In Amsterdam starten veel suppers bij de RAI, om zich vervolgens naar de Prinsengracht en de Keizersgracht te begeven. Maar ook tal van andere steden laten zich prima lenen voor deze watersport. Het leuke van het suppen op deze plekken is dat je de steden eens letterlijk van een heel andere kant bekijkt.

Tips voor het suppen

Eigenlijk mag je dus bijna overal wel suppen in ons land. Een fijn gegeven, want als deze watersport jouw ding is, raak je zo nooit uitgekeken. Ieder sup water heeft weer zijn eigen charme en uitdagingen. Enkele tips kunnen je helpen met het nog aangenamer maken van je ervaring op je paddle board:

  • Ben je een beginner? Kies dan voor een plek waar weinig vaartuigen aanwezig zijn.
  • Ga het liefst suppen op een moment dat er beperkte wind staat
  • Suppen in de regen is niet ideaal, maar nog wel mogelijk. Voor je veiligheid vermijd je echter het suppen wanneer het onweert.
  • Stippel van tevoren een route uit
  • Wil je een paddle board huren? Doe dat dan -zeker in het hoogseizoen- ruim op tijd. De sport wordt immers alsmaar populairder.

 

Het huren van een paddle board inclusief complete uitrusting doe je bij Suphuren.com op de homepage. Je huurt je sup voor een hele dag, een heel weekend of je vakantie. Lekker het water op en genieten. Daar gaat het om bij ons!

 

Disclaimer

Als je een sup huurt bij Suphuren.com, ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je alleen te water gaat waar het wettelijk is toegestaan. Suphuren.com is hier niet verantwoordelijk voor.

Veelgestelde vragen

Zeker, iedereen kan het. Als je bij ons een sup huurt, dan leggen we altijd uit hoe het werkt en als je wilt dan lopen we mee naar de waterkant om je het water op te helpen.

Kleine kinderen kunnen gewoon samen met een volwassene op een board zitten. Als kinderen een zwemdiploma hebben, is er wat ons betreft geen belemmering om ze te laten suppen. Belangrijk is wel dat de kinderen voldoende kracht hebben om te kunnen peddelen.

Wij verhuren alleen sup boards uit het topsegment omdat wij ervan overtuigd zijn dat goed materiaal bijdraagt aan veiligheid en gemak. Daarnaast verstrekken wij bij de huur van iedere sup altijd een gratis zwemvest.

Wij vragen je om een geldig paspoort of ID mee te nemen. Hiervan maken we een kopie. Je vult een huurovereenkomst in en daarna kun je direct je sup(s) meenemen. Je hoeft bij ons geen borg te betalen.

Bij ons kun je direct het water op. Onze locatie bevindt zich op een watersportcamping die direct aan de Maas ligt. Recreatiegebied de Lithse Ham ligt op 5 minuten peddelen.

Als je bij Suphuren.com een sup huurt, mag je deze meenemen. Je bent niet verplicht om bij ons het water op te gaan. Als je de sup(s) meeneemt naar jouw favoriete plek, pakken wij de sup(s) voor je in. Je krijgt dan een draagzak, sup, peddel, pomp en zwemvest mee.

Er is ruim voldoende (gratis) parkeergelegenheid bij Suphuren.com.

Aangezien we ons bevinden op een watersport camping, zijn er mooie douches en toiletten aanwezig. Het gebruik van de toiletten is gratis. Om te douchen kun je een douchemunt kopen.

Zeker! In onze horeca (direct aan de jachthaven) kun je lekker eten tegen redelijke prijzen.

Ja, voor 5 euro per stuk per dag.

Neem contact met ons op via info@suphuren.com voor meer informatie.