Suppen met je hond, hoe doe je dit? (Beginnersguide)

Suppen, ook wel Stand Up Paddle of Stand Up Paddling genoemd, is een leuke activiteit die door steeds meer mensen wordt ontdekt. Door erop uit te gaan in de natuur, bekijk je deze eens op een heel andere manier. Suppen kun je alleen doen of in gezelschap. En welk gezelschap is er nu beter dan je trouwe viervoeter? Suppen met je hond garandeert je van een onvergetelijke tijd buiten. Wel is het natuurlijk belangrijk om dit goed voor te bereiden, zodat jullie gezamenlijke activiteit ook veilig blijft.

Voor welke honden is suppen geschikt?

Wil je gaan suppen met je hond, bedenk dan dat deze activiteit voor de ene viervoeter prettiger en makkelijker is dan voor de andere. Er zijn een aantal kenmerken die het succes van het samen beoefenen van deze watersport waarschijnlijker maken.

  • Je hond vindt het fijn in het water en is een goede zwemmer. Niet ieder hondenras houdt van zwemmen. Wist je dat er zelfs rassen bestaan die dit niet of nauwelijks kunnen? Dat zijn bijvoorbeeld mopshonden en teckels, maar ook boxers houden het liever bij laag water.
  • Bij het suppen in de zomer: je hond behoort tot een ras dat niet gemakkelijk oververhit raakt in de warme zon.
  • Je hond volgt je bevelen goed en ook direct op
  • Je hond kan zich goed concentreren en laat zich niet snel afleiden door wat er zich in zijn omgeving afspeelt
  • Je hond weegt niet meer dan 45 kilo

Met je hond op de sup: zorg ervoor dat jij de technieken onder de knie hebt

Wil je met je hond gaan suppen, dan is het belangrijk dat je zelf al enige ervaring hebt met deze watersport en je vertrouwd voelt met je supboard. Je moet je evenwicht goed kunnen bewaren, want wanneer je hond eenmaal op je supboard plaatsneemt, wordt dat een nog grotere uitdaging. Door zelf uitvoerig te oefenen voordat je deze watersport met je viervoeter gaat beoefenen, wordt de kans groter dat het voor jullie allebei een fijne ervaring zal zijn.

Kies voor een opblaasbaar paddle board

Wil je met je hond op een sup passen, dan moet je supboard breed en stabiel zijn. Dat wordt des te belangrijker wanneer je hond tot een groot ras, zoals een Labrador of een Duitse herder behoort. Zo hebben jullie allebei voldoende ruimte en blijft het supboard stabieler in het water liggen. Het ideaalst voor het suppen met een hond is een opblaasbaar paddle board. Daar komt ook nog eens bij dat dit type supboards betere grip voor de hondenpootjes opleveren. Een onbedoelde plons in het water zal jullie zo minder snel overkomen.

Stappenplan om te suppen met je hond

1. (Opnieuw) wennen aan het zwemmen

Zelfs de stoerste honden vinden nieuwe dingen weleens spannend. Daarom is het in de eerste plaats belangrijk om je viervoeter langzaam aan de activiteit te laten wennen. Dit bouw je in stapjes op. Je begint met het zwemmen zelf, wat nog belangrijker wordt wanneer je trouwe maatje dit al een tijd niet heeft gedaan. Laat hem vervolgens wennen aan het zwemmen met een zwemvest om, zodat hij weet hoe dit aanvoelt. Een zwemvest is ook een must voor een hond die je als een sterke zwemmer beschouwt.

Een zwemvest dient meerdere functies. Niet alleen zorgt het ervoor dat je hond boven water blijft, ook wordt het makkelijker om hem daar weer uit te tillen. Vrijwel ieder zwemvest voor honden heeft een handgreep op de rug, waaraan je jouw viervoeter kan optillen. Ten derde maakt een zwemvest je hond ook een stuk zichtbaarder in het water.

2. Wennen aan het paddle board

Behalve aan het zwemmen moet je hond natuurlijk ook wennen aan het supboard zelf. Beschik je over een eigen paddle board? Leg deze dan eens op de grond in je woonkamer of een andere ruimte, zodat hij eraan kan snuffelen en misschien uit nieuwsgierigheid al vanzelf plaatsneemt. Honden leren goed op basis van wat we operante conditionering noemen. Je hond krijgt dan een beloning wanneer hij gewenst gedrag uitvoert. Deze positieve conditionering is de beste manier om hem iets nieuws aan te leren.

Trainen met zijn favoriete snack

Het belonen van je viervoeter werkt het beste met zijn favoriete snack. In deze fase wordt het duidelijk waarom het belangrijk is dat je hond bevelen goed kan opvolgen. Ga zelf op het supboard staan en leg het snackje op de plek waar je hond moet komen te staan. Geef een bevel. Doet hij wat je van hem verlangt, dan krijgt hij het snackje. Op diezelfde manier train je het van het paddle board af komen. Immers is ook dat alleen wenselijk wanneer je daarom vraagt.

Eerst binnen en vervolgens buiten trainen

Wees als baasje consequent in je commando’s. Gebruik dus niet de ene keer ‘erop’ en de andere keer ‘hier’ of ‘kom’. Dit is voor je viervoeter erg verwarrend. Ga je zometeen echt suppen met je hond, gebruik dan ook precies dezelfde bevelen als waarmee jullie hebben getraind. De bovenstaande oefeningen voer je eerst binnen en daarna buiten uit. Waarom ook buiten? Dit heeft nog meer gelijkenissen met de doelsituatie en helpt je met het trainen van je hond wanneer hij meer afleiding om zich heen heeft.

3. Je hond trainen in het op een bewegend paddelboard te blijven zitten

In de volgende stap, neem je samen met je hond op de sup plaats in water. Dit doe je in ondiep water. Wanneer je in de vorige stap het paddle board expres al wat heen en weer beweegt, is je hond al beter gewend aan de deining van het water. Zo zal hij minder geneigd zijn om bij deze bewegingen van je sup af te springen. Ga vervolgens rustig peddelen, zodat je hond ook daarmee bekend raakt.

4. Oefenen in dieper water

Wanneer je het bovenstaande stappenplan voor suppen met je hond goed hebt bestudeerd, zie je dat je start met het oefenen op het droge en pas daarna overgaat tot het trainen in ondiep water. Je blijft complimenten geven wanneer je hond zich gedraagt zoals je van hem verwacht. Gaat alles goed? Na meermaals samen te hebben gesupt in ondiep water, kun je je naar diepere wateren begeven.

Suppen met je hond: waar moet je rekening mee houden?

Hopelijk helpt dit stappenplan voor het suppen met je hond je op weg. Samen op een paddle board staan is namelijk een van de leukste dingen die er bestaan! Voordat je aan de slag gaat, is het goed om nog rekening te houden met enkele zaken.

  • Doe je hond tijdens het suppen een riem om. Deze kun je om je been bevestigen. Het helpt je je hond makkelijker uit het water te halen en voorkomt dat hij afdwaalt.
  • Schaf een zwemvest met een handgreep aan de rugzijde aan, zodat je je hond indien nodig gemakkelijk kunt optillen.
  • Wil je je hond van extra grip voorzien? Schaf dan een anti-slipmatje aan en leg dat op het paddle board op de plek waar je hond plaats dient te nemen.
  • Gaan jullie samen op een zonnige dag op pad? Wanneer jullie veel uren op het water doorbrengen, is het verstandig een zonnebrandcrème voor honden aan te schaffen.
  • Neem in je drybag voldoende drinkwater voor jou en je hond mee.

Suppen met je hond? Huur je paddle board bij Suphuren.com

Met je hond op  de sup? Een opblaasbaar supboard huren doe je bij Suphuren.com. De paddleboards zijn breed en liggen stabiel op het water; precies wat je nodig hebt voor het suppen met je hond. Reserveren doe je eenvoudig online.

Veelgestelde vragen

Zeker, iedereen kan het. Als je bij ons een sup huurt, dan leggen we altijd uit hoe het werkt en als je wilt dan lopen we mee naar de waterkant om je het water op te helpen.

Kleine kinderen kunnen gewoon samen met een volwassene op een board zitten. Als kinderen een zwemdiploma hebben, is er wat ons betreft geen belemmering om ze te laten suppen. Belangrijk is wel dat de kinderen voldoende kracht hebben om te kunnen peddelen.

Wij verhuren alleen sup boards uit het topsegment omdat wij ervan overtuigd zijn dat goed materiaal bijdraagt aan veiligheid en gemak. Daarnaast verstrekken wij bij de huur van iedere sup altijd een gratis zwemvest.

Wij vragen je om een geldig paspoort of ID mee te nemen. Hiervan maken we een kopie. Je vult een huurovereenkomst in en daarna kun je direct je sup(s) meenemen. Je hoeft bij ons geen borg te betalen.

Bij ons kun je direct het water op. Onze locatie bevindt zich op een watersportcamping die direct aan de Maas ligt. Recreatiegebied de Lithse Ham ligt op 5 minuten peddelen.

Als je bij Suphuren.com een sup huurt, mag je deze meenemen. Je bent niet verplicht om bij ons het water op te gaan. Als je de sup(s) meeneemt naar jouw favoriete plek, pakken wij de sup(s) voor je in. Je krijgt dan een draagzak, sup, peddel, pomp en zwemvest mee.

Er is ruim voldoende (gratis) parkeergelegenheid bij Suphuren.com.

Aangezien we ons bevinden op een watersport camping, zijn er mooie douches en toiletten aanwezig. Het gebruik van de toiletten is gratis. Om te douchen kun je een douchemunt kopen.

Zeker! In onze horeca (direct aan de jachthaven) kun je lekker eten tegen redelijke prijzen.

Ja, voor 5 euro per stuk per dag.

Neem contact met ons op via info@suphuren.com voor meer informatie.