Sup techniek | Leer beter suppen met deze houding & techniek

Leer je voorafgaand aan het suppen de techniek die daarvoor nodig is, dan zul je deze sport een stuk sneller onder de knie krijgen. Suppen is op zich niet moeilijk, maar het behouden van je balans is zeker in het begin voor veel mensen even een uitdaging. Met de juiste technieken weet je je evenwicht beter te bewaren. Dit betekent dat je je minder hoeft in te spannen tijdens stand up paddling en nóg meer van deze activiteit kunt genieten.

Je evenwicht bewaar je door drie zaken: je lichaamshouding, de manier waarop je je peddel vasthoudt en de manier waarop je je peddel gebruikt. Hieronder vertellen we je hoe je dat aanpakt.

Het betreden van je supboard

Voordat we overgaan tot de techniek van het suppen en de daarbij behorende houding en bewegingen, is het belangrijk om op de juiste manier je supboard te betreden. Ook daarvoor bestaat een speciale methode. Je supboard betreed je namelijk knie voor knie. Daarna schuif je door naar het midden van je supboard. Controleer of je op de juiste plek zit door na te gaan of de achterkant van je board gelijk is aan het water en de voorkant enkele centimeters boven het wateroppervlak uitkomt.

Peddel vervolgens een beetje rond totdat je een gevoel van balans hebt en je supboard vooruit gaat. Pas daarna ga je één voor één op je voeten staan. Door meteen je peddel op te pakken, weet je je evenwicht nog beter te behouden. Snelheid is evenwicht, dus als je begint te peddelen zodra je staat, is je supboard stabieler in het water. Overigens kniel je ook altijd weer wanneer je bij een aanlegpunt aankomt alvorens je van je supboard afstapt.

Een stabiele lichaamshouding

Sta je stevig op je supboard? Dan hebben factoren als wind en golven minder impact op je balans en zul je minder snel in het water liggen. Wat je ten eerste doet, is je voeten parallel aan het supboard plaatsen. Je zet ze op schouderbreedte afstand van elkaar. Daarna buig je je knieën licht en houd je je heupen boven je knieën. Door bij het suppen deze techniek te hanteren, zorg je ervoor dat je zwaartepunt lager ligt. Dit geeft meer evenwicht. Kijk verder ook altijd vooruit en span je buikspieren aan voor extra stabiliteit.

Het vasthouden van je peddel

Heb je de juiste lichaamshouding onder de knie? Dan wordt het tijd om de aandacht op je peddel te richten. Of beter gezegd: op hoe je deze vasthoudt. Wanneer je gaat suppen, houd je je ellebogen zo goed als gestrekt. Dit helpt je meer kracht uit je bovenlichaam te halen. Je houdt je peddel met twee handen vast: één hand op de grip (bovenzijde) en de andere op een schouderbreedte afstand daaronder. Peddel je rechts van je supboard, dan houd je je linkerhand bovenaan en vice versa. Zorg ervoor dat je peddel zo is afgesteld, dat je niet hoeft te bukken om zijn blad geheel onder water te krijgen.

Je peddel gebruiken

Een peddel heeft bij het suppen een duidelijke voor- en achterkant. De voorkant is hol en de achterkant is bol. Wanneer je peddelt, houd je de bolle kant naar voren gericht. Weet dat je supboard naar de tegenovergestelde kant beweegt. Dat betekent dat het naar links gaat wanneer je aan de rechterkant peddelt en andersom.

Om vooruit te komen, moet je het gehele blad van de peddel onder water steken. Dit doe je niet naast je, maar aan de voorkant van je supboard. Daarna duw je de peddel met gestrekte ellebogen naar je toe. Probeer je peddel daarbij zo dicht mogelijk bij het supboard te houden en haal deze ter hoogte van je voeten uit het water. Langer doorhalen heeft geen zin en levert alleen maar onnodige vermoeidheid op. Je maakt telkens een paar slagen aan iedere kant en wisselt dan naar de andere kant.

Je peddel als hulpmiddel bij het bewaren van de balans

Bij de techniek van het suppen is het niet alleen belangrijk om te weten hoe je een peddel gebruikt om vooruit te komen, maar ook hoe je hiermee je balans behoudt. Zoals hierboven genoemd, is het belangrijk om je peddel dicht bij je te houden. Hierdoor hoef je minder te buigen en als het ware van je supboard te wijken. Dreig je de balans te verliezen? Probeer dan altijd te bedenken dat je je peddel juist in het water moet houden. Deze geeft je namelijk de balans die je nodig hebt.

Remmen en sturen

Het laatste onderdeel van de techniek van het suppen die we met je willen bespreken is het sturen en remmen. Sturen doe je door wijde slagen in de vorm van een halve maan te maken. Je begint bij de voorzijde van je supboard en trekt je peddel helemaal door naar achteren. Wil je naar links? Dan maak je slagen aan de rechterkant en vice versa. Remmen doe je door van achteren naar voren te peddelen.

De bovenstaande basistechnieken kun je zelf oefenen door zelf regelmatig te gaan suppen. Eventueel kun je enkele beginnerslessen nemen. Kun je niet wachten om te beginnen? Een opblaasbare sup huren doe je eenvoudig en tegen een scherpe prijs bij Suphuren.com.

Veelgestelde vragen

Zeker, iedereen kan het. Als je bij ons een sup huurt, dan leggen we altijd uit hoe het werkt en als je wilt dan lopen we mee naar de waterkant om je het water op te helpen.

Kleine kinderen kunnen gewoon samen met een volwassene op een board zitten. Als kinderen een zwemdiploma hebben, is er wat ons betreft geen belemmering om ze te laten suppen. Belangrijk is wel dat de kinderen voldoende kracht hebben om te kunnen peddelen.

Wij verhuren alleen sup boards uit het topsegment omdat wij ervan overtuigd zijn dat goed materiaal bijdraagt aan veiligheid en gemak. Daarnaast verstrekken wij bij de huur van iedere sup altijd een gratis zwemvest.

Wij vragen je om een geldig paspoort of ID mee te nemen. Hiervan maken we een kopie. Je vult een huurovereenkomst in en daarna kun je direct je sup(s) meenemen. Je hoeft bij ons geen borg te betalen.

Bij ons kun je direct het water op. Onze locatie bevindt zich op een watersportcamping die direct aan de Maas ligt. Recreatiegebied de Lithse Ham ligt op 5 minuten peddelen.

Als je bij Suphuren.com een sup huurt, mag je deze meenemen. Je bent niet verplicht om bij ons het water op te gaan. Als je de sup(s) meeneemt naar jouw favoriete plek, pakken wij de sup(s) voor je in. Je krijgt dan een draagzak, sup, peddel, pomp en zwemvest mee.

Er is ruim voldoende (gratis) parkeergelegenheid bij Suphuren.com.

Aangezien we ons bevinden op een watersport camping, zijn er mooie douches en toiletten aanwezig. Het gebruik van de toiletten is gratis. Om te douchen kun je een douchemunt kopen.

Zeker! In onze horeca (direct aan de jachthaven) kun je lekker eten tegen redelijke prijzen.

Ja, voor 5 euro per stuk per dag.

Neem contact met ons op via info@suphuren.com voor meer informatie.