Oei, eerste keer suppen? 7 Tips & Tricks voor Beginners

SUP of suppen staat voor Stand Up Paddling. Bij deze watersport sta je op een board dat op een surfboard lijkt en beweeg je je voort over het water met behulp van een peddel (of in het Engels: paddle). Dat verklaart meteen waarom sommigen deze sport ook wel peddelsurfen noemen. Hoe je moet suppen? Door enkele basistechnieken te leren, zul je het al snel onder de knie hebben. Hieronder lees je 7 Tips & Tricks voor Beginners.

1. Hoe moet je suppen? Zo creëer je een stabiele houding op het supboard

Leren suppen begint met een stabiele houding. Wie stevig op het supboard staat, zorgt ervoor dat externe factoren zoals wind minder impact hebben. Bovendien weet je je met een stabiele houding makkelijker en sneller over het water te bewegen. Hoe je dat aanpakt? Plaats ten eerste je voeten -in tegenstelling tot bij het surfen- parallel aan het supboard. Het is belangrijk dat je voeten naast elkaar en op schouderbreedte staan. Je knieën buig je lichtjes en je heupen houd je boven je hielen.

2. De juiste manier om je peddel vast te houden

Naast een stabiele houding is ook de manier waarop je je peddel vasthoudt essentieel. Wanneer je supt en je peddel zich in het water bevindt, zet je met gestrekte ellebogen kracht. Met één hand houd je de bovenkant, oftewel de grip van je peddel vast. Je andere hand plaats je daaronder, op ongeveer een schouderbreedte afstand. Peddel je links, dan houd je je rechterhand op de grip en vice versa. Daarnaast is het belangrijk dat je peddel de juiste lengte heeft. Het is niet de bedoeling dat je moet bukken om het blad van je peddel onder water te krijgen. Als je rechtop staat en je arm recht omhoog doet, waarbij je je hand 90 graden buigt, moet de peddel net zo lang zijn als de afstand van de grond tot de onderzijde van je hand.

Leer suppen door je peddel op de juiste manier te gebruiken

Niet alleen is het belangrijk om je peddel op de juiste manier vast te houden, ook de bewegingen die je maakt spelen een rol. Door kracht te zetten met gestrekte ellebogen maak je gebruik van al je spieren. Je trekt je peddel onder water tot ongeveer de hoogte van je voeten en haalt hem daarna uit het water. Je peddel doortrekken tot achter je voeten is een inspanning die je niets extra’s oplevert. Behalve vooruit peddelen wil je natuurlijk ook kunnen draaien. Het beste kun je dit doen door zowel voorwaartse als achterwaartse slagen te gebruiken. Die slagen maak je dicht bij de voorkant van je paddelboard.

Is suppen moeilijk?

Doorgaans wordt suppen niet als heel moeilijk ervaren. Dat betekent dat de meeste mensen het gewoon kunnen leren, alhoewel de een het natuurlijk wat vlotter oppakt dan de ander. Dat is niet anders dan bij alle andere sporten. Het antwoord op de vraag ‘is suppen moeilijk’ kan met een volmondig ‘nee’ worden beantwoord wanneer je de bovenstaande houding, grip en beweging op de juiste manier toepast. Deze technieken zorgen ervoor dat je je evenwicht beter weet te behouden. Iets wat zeker wanneer je de eerste keer op een supboard staat nogal eens een uitdaging kan zijn!

3. Leren suppen doe je het beste in kalm water

Als beginner op een rustige locatie gaan suppen is een van de beste sup tips die we je maar kunnen geven. In het begin duurt het even voordat je je evenwicht weet te bewaren en je met zelfvertrouwen op het supboard staat. Kies bijvoorbeeld een rustige plas of recreatiemeer uit. Suppen wordt zo voor beginners om verschillende redenen een stuk prettiger. Je ondervindt minimale hinder van stroming en golven en hoeft minder rekening te houden met andere watersporters en boten om je heen.

Suppen in water vlak bij de locatie van Suphuren.com

Bij Suphuren.com huur je eenvoudig een sup voor beginners. Dit zijn allround supboards die stabiel in het water liggen. Wij blazen de sup voor je op, zodat je direct aan de slag kunt. Onze locatie is gelegen op een camping in een waterrijk gebied. Op de kalme plas kun je ontspannen leren suppen.

4. Hoe werkt suppen? Neem enkele beginnerslessen om het onder de knie te krijgen

Met behulp van onze bovenstaande sup tips lukt het vaak al om redelijk vlot te leren suppen. Kies je ervoor om beginnerslessen te nemen? Dan ben je er helemaal zeker van dat je de basis op de juiste manier aanleert. Een docent kan je houding direct corrigeren en je verdere aanwijzingen geven over het gebruik van je peddel en je supboard. Meestal is een stuk of drie lessen voldoende. Nederland telt inmiddels meer dan genoeg supscholen, dus ga online na waar zich de voor jou dichtstbijzijnde bevindt!

5. Je supboard knie voor knie betreden

Tot de belangrijkste tips voor het suppen behoort ook het advies omtrent het betreden van je supboard. Je stapt daar namelijk niet zomaar op. Zeker niet in het begin, waarbij het al voldoende uitdaging is om je balans op je supboard te bewaren. Een supboard kun je het beste knie voor knie betreden. Alvorens je dat doet, leg je je peddel dwars voor je neer en zet je je handen op schouderbreedte op het supboard. Daarna zet je je knieën één voor één op het board.

Blijft de stabiliteit behouden? Ga dan één voor één op je voeten staan. Daarna pak je je peddel op, dat helpt je meteen om de balans de behouden. Snelheid is evenwicht, dus als je begint te peddelen zodra je staat, is je supboard stabieler in het water. Het helpt om je tijdens dit proces op één punt voor je uit te focussen. Kom je na het suppen weer bij land aan? Ook dan neem je eerst de knielende houding aan voordat je van je supboard afstapt.

6. Een goede voorbereiding is het halve werk

Hoe cliché het ook klinkt, het is toch echt de waarheid. Ook wanneer het om het leren suppen gaat. Niet alleen bij het suppen voor beginners, maar ook voor gevorderden is het belangrijk dat je zo comfortabel mogelijk te water gaat. Dat betekent in de eerste plaats natuurlijk het dragen van een outfit die nat mag worden. Zwemkleding of bedekkende kleding die snel droogt zijn in de zomer raadzaam. Denk tevens aan het aanbrengen van zonnebrand. Ook in de winter is het suppen prima mogelijk. Dan draag je het beste een neopreen longjohn, die je tegen wind en water beschermt.

7. Ontspan!

En last but not least: ontspan! Suppen is een heerlijke activiteit die je voor de lol beoefent. Houd het dan ook luchtig en geef niet zomaar op wanneer je je balans verliest en in het water belandt. Sterker nog: ga ervan uit dat je de eerste keren heel wat plonsen maakt. Vallen is nou eenmaal niet te voorkomen en heb je ook niet altijd in eigen hand. Wanneer er een snelle boot voorbij komt varen, kunnen de golven zelfs de meest ervaren suppers uit balans brengen. Hoe je moet suppen? Vooral met een enthousiaste instelling en de wil om iets nieuws te leren!

Huur jouw sup bij Suphuren.com

Wil jij een sup voor beginners huren? Bij Suphuren.com ben je aan het juiste adres. Je kunt je sup vanaf 09.00 ophalen en hoeft deze pas ’s avonds om 20.00 weer in te leveren. Dat betekent een volle dag waterplezier! Bij iedere sup krijg je kosteloos een zwemvest in bruikleen en bovendien blazen wij je sup op, zodat je direct aan de slag kunt. Suppen voor beginners wordt je op die manier zo makkelijk mogelijk gemaakt!

Veelgestelde vragen

Zeker, iedereen kan het. Als je bij ons een sup huurt, dan leggen we altijd uit hoe het werkt en als je wilt dan lopen we mee naar de waterkant om je het water op te helpen.

Kleine kinderen kunnen gewoon samen met een volwassene op een board zitten. Als kinderen een zwemdiploma hebben, is er wat ons betreft geen belemmering om ze te laten suppen. Belangrijk is wel dat de kinderen voldoende kracht hebben om te kunnen peddelen.

Wij verhuren alleen sup boards uit het topsegment omdat wij ervan overtuigd zijn dat goed materiaal bijdraagt aan veiligheid en gemak. Daarnaast verstrekken wij bij de huur van iedere sup altijd een gratis zwemvest.

Wij vragen je om een geldig paspoort of ID mee te nemen. Hiervan maken we een kopie. Je vult een huurovereenkomst in en daarna kun je direct je sup(s) meenemen. Je hoeft bij ons geen borg te betalen.

Bij ons kun je direct het water op. Onze locatie bevindt zich op een watersportcamping die direct aan de Maas ligt. Recreatiegebied de Lithse Ham ligt op 5 minuten peddelen.

Als je bij Suphuren.com een sup huurt, mag je deze meenemen. Je bent niet verplicht om bij ons het water op te gaan. Als je de sup(s) meeneemt naar jouw favoriete plek, pakken wij de sup(s) voor je in. Je krijgt dan een draagzak, sup, peddel, pomp en zwemvest mee.

Er is ruim voldoende (gratis) parkeergelegenheid bij Suphuren.com.

Aangezien we ons bevinden op een watersport camping, zijn er mooie douches en toiletten aanwezig. Het gebruik van de toiletten is gratis. Om te douchen kun je een douchemunt kopen.

Zeker! In onze horeca (direct aan de jachthaven) kun je lekker eten tegen redelijke prijzen.

Ja, voor 5 euro per stuk per dag.

Neem contact met ons op via info@suphuren.com voor meer informatie.